Jonnie Jonssons Blogg Jonnie Jonssons Blogg - Kontrollera din ESTA ansökan

Kontrollera din ESTA ansökan

 

Att tänka på inför USA-resan

Fira nyår i New York och räkna in det nya året på Times Square vore väl häftigt? Det är inte för sent, faktum är att flygresorna till USA är billigare än någonsin, och om man bara hittar någonstans att bo så kan det bli en riktigt kul upplevelse. Det är en del saker man måste tänka på innan man reser, så jag tänkte dela med mig av lite tips på sådant man måste göra innan man åker iväg.

Först och främst måste man ju ha ett giltigt pass, och det kan ju ta ett tag att få det om man måste ansöka om ett nytt. Särskilt om det är i semestertider eller om det är lov i skolorna. Sedan måste man ha ett inresetillstånd till USA. Då behöver man antingen ett ESTA, ett elektroniskt inresetillstånd, eller ett visum. För svenskar räcker det med ett ESTA i de allra flesta fall. Man måste ansöka om det absolut senast 3 dygn innan man reser, men om man får avslag måste man ha ett visum. Och det tar betydligt mer än 3 dygn att få ett sådant, så ju förr man ansöker desto bättre.

Ansöka om ESTA

Det är lätt att ansöka om ESTA. Man fyller i ett formulär online, och får oftast svar nästan på en gång. I vissa fall kan det ta upp till tre dygn, men oftast är det direkt. Om du har varit i USA förut kan du kontrollera din ESTA ansökan, för att se om den fortfarande gäller eller om du måste ansöka på nytt. De gäller nämligen i hela två år, så länge man fortfarande har samma pass som det man angav i sin ansökan då.

De flesta vet att sjukvården i USA är riktigt dyr. Se till att du har en bra reseförsäkring som täcker vård i USA, och se om hemförsäkringen täcker sådan. Det går att beställa ytterligare rese- och sjukförsäkringar separat om man inte har någon, och det rekommenderas verkligen. Om något skulle hända kan man bli ordentligt skuldsatt, om man inte har försäkring. Man måste inte göra några vaccinationer när man reser till USA, men man bör ha ett grundskydd mot difteri, polio och stelkramp.

Pengar och praktiska tips

Växla gärna till dig en del dollar i Sverige innan du åker. På de flesta ställen går det bra att betala med kort, särskilt i butiker och restauranger, men man bör ha lite kontanter. Visst kan man ta ut pengar på plats, men det brukar tillkomma en uttagsavgift från banken. Kreditkort är också bra, eftersom de kan användas som säkerhet för hotellrum eller hyrbilar. Väl framme i USA, lås in dina värdesaker och pass i hotellets kassaskåp innan du går ut. Det är vanligt med ficktjuvar där turister rör sig, så ta inte med dig mer än vad du behöver.

Det finns flera olika tidszoner i USA. New York på västkusten är 6 timmar efter oss, och på östkusten skiljer det 9 timmar. Ta med en universaladapter så att du kan ladda telefonen eller annan elektronik, för i USA använder man 110/120 volts AC, 60 Hz. Kom ihåg att lämna dricks till alla som arbetar med service, en vanlig summa är 15% av notan. I övrigt är det inte så mycket att tänka på, förutom att njuta och ha kul!

Kommentera här: